ENGLISH:
1.What is the verb from of 'habit'
Ans : habituate (অভ্যস্তকরন)
2. The verb simplification is ----
Ans : simplify (সহজতর করা)
3. The idiom 'put up with' means ---
Ans : Tolerate (সহ্য করা)
4. The word sibling means---
Ans : a brother or sister.
5. I gave up ----- Cricket when i got a job.
Ans : playing.
6. All citizens -------their taxes.
Ans : have to pay.
7. The phrase 'sine die ' means -----
Ans : uncertain ( অনিশ্চিত)
8. Fill in the gap : Birds fly ----- in the sky.
Ans : at large (অবাধে)
9. Correct synonym for the word 'magnanimous '(মহানুভব) is ----
Ans : generous ( উদার)
10. Which gender is word 'orphan'?
Ans : common.
11. What is the adjective from of the word 'people'?
Ans : populous (জনাকীর্ণ)
12. A speech full of too many words is -----
Ans : a verbose speech ( শব্দবহুল)
13. Where is the setting of the play ' Hamlet '?
Ans : Denmark.
14. She went to new market -------.
Ans : on foot.
15. What is the noun form of the word 'laugh'?
Ans : laughter (হাসি)
16. Do you have any money ------you?
Ans : on.
17. Words inscribed on a tomb is an --
Ans : epitaph (সমাধিলিপি)
18. The phrase 'dog days ' means ----
Ans : hot weather.
19. The Professor will be there -----.
Ans : in a moment.
20. You should -------swimming.
Ans : take up ( গ্রহন করা)
21. The ---- she tried , the ---- she performed.
Ans : harder, worse.
22. The tea was ------to sip.
Ans : too hot.
23. The word 'boring chore' means -
Ans : tiresome.
24.'De facto' means -
Ans : in fact.
25. Change the voice : 'let him be told to go'
Ans : Tell him to go.
1 Comments
Good knowledge . I read in english and bangla question.very helpful.
ReplyDelete